Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2014 17:36 - Троян и Новият Църковен ред
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1919 Коментари: 0 Гласове:
1



imageЕпископът, който отдето мине, слага всичко "в ред", е разкарал вече магазинчетата от паркинга пред манастира. Две-три магазинчета, даващи препитание на няколко семейства от околността, сега ги няма, а църковното магазинче, под контрола на игумена-епископ, пълни гушата на една долнопробна провинциална мутра като т. нар. поп Силвестър, с поведение на охранител пред дискотека на варненски плаж и интелектуално ниво на хулиганче повтаряч от елитна бургаска гимназия .

Стоките в манастира пристигат с етикет на "Нове соле", фирмата доставчик, за да няма неприятности доставчикът им Силвестър с властите по пътя, докато ги закара, но влязат ли на територията на местния църковен феодал - еп. Сионий, етикетите се махат, по информация от служители в манастира - Сионий все още не е успял да уволни всички стари служители, затова и информация продължава да изтича. На стоките няма етикет, продавачите им касов бон не издават, защото отколе такива пари в БПЦ са безотчетни. И ако си мислите, че установяването на манастирски контрол и монопол върху търговията в Троянския манастир отнема доходите от частни лица, за да бъдат пренасочени към манастирската каса, ще ви съобщя, че се лъжете, парите са за поддръжката на джипа на Силвестър и за пищните софри, които Сионий обича да организира "по приятелски".

Силвестър пристига, разказваха ми онзиден общителни попадии край семейната трапеза в София, на семинари в Богословския факултет в столицата, на които не е канен, яхнал естествено джипката и се държи като сайбия, като преуспяла на национално ниво провинциална мутра, какъвто той и си е... Какво му трябва на Силвестър, за да бъде щастлив? Джипка с големи фарове, няколкохиляди в джоба и компания, която да му се възхищава, докато им разправя как ще пребие Светльо Ангелов.

На Сионий му е нужно и малко повече... Там трябват пари, за да затваря устата на семействата на младите момчета, на които обича да го слага, както и за да играе Дядо Мраз в софийски попски семейства, из които, разправят, е посял децата си. Това, което прави Силвестър щастлив, са жълтите стотинки пред плановете на еп. Сионий. Игуменът ще възобнови вероятно сечта на манастирските гори, започната от еп. Генадий и прекратена от следващите го Теодосий и Григорий, заради което и заплатиха с игуменствотото и авторитета си... Говори се, а и скоро ще се говори за това с факти, макар и само в Портос Блог, че поръчката за току що приключилия комплот в Троян, идва от Видинско, където Сионий беше викариен епископ доскоро, говорят се много неща, но има едно, за което упорито се мълчи. То е, че в подобни завери участват всички църковни клики, без оглед на заявените инак възгледи относно църковния живот.

Къртицата в братството - архим. Григорий Лозев, от която скоро се освободиха, след като го разпиляха и сложиха ръка на ресурсите на манастира, е внедрена в него преди години от тандема проф. Желев и митр. Натанаил. По тяхно настояване човекът, от когото по онова време това е зависило, го е изпратил в Троян... Днес той с покруса споделя: "Казах му да се вклини в братството, а не да вади меча там..." Какво означава обаче това? Защо е нужно да бъде някой вклиняван? Защото кликите не могат да изтърпят братство, епархия или енория, без свой лост за контрол в тях, колкото и да е тоя лост калпав, а затуй и често сменя ръцете, които го движат. А контролът за какво е необходим, мислите? За налагане на някакви особени богословски визии за църковен живот ли, както си е въобразявал вероятно и споделилия ми това честен иначе мъж? Не. Много сте сложни. Нужен е, за да обезпечи облагодетелстването на различните участници в подобни завери. На върха на всяка клика в БПЦ стои по една "стара червена номенклатура", зад всяка се чете сянката на червените престъпници, фалирали Народната република в началото на Деветдесетте, за да я превърнат в частна фирма, които немалък акцент в плановете си слагат върху Църквата и нейните имоти и ресурси...
le-mousquetaire.blogspot.com/2014_06_01_archive.html




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685916
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031