Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2010 09:09 - Да се докоснеш до Панагюрското съкровище
Автор: vanex Категория: История   
Прочетен: 7817 Коментари: 14 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



Тагове:   пловдив,   музей,   съкровище,


Гласувай:
35



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Благодаря,
27.10.2010 09:50
докоснах се и аз )))
цитирай
2. yotovava - Имаше слух, че било
29.10.2010 14:38
продадено и това са копия. Знаеш ли дали е вярно?
Поздрав
Валя
цитирай
3. santiment - Снимките ти са чудесни!
29.10.2010 18:28
Снимките ти са чудесни!
цитирай
4. avangardi - Благодаря ти!
29.10.2010 19:20
През далечната 1974 година цялото семейство заминахме за Пловдив да разгледаме безценното тракийско съкровище! Бях смаяна от красотата на изработката и се питах човешки ръце ли са ваяли ритоните!?
Не считам, че е спекулация - тракийско си е. Тогава, когато по-малко се говореше за траките и много за славяните не може да се каже, че признаването на произхода им е спекулация. И тогава на дневен ред не е стоял въпроса за приемането на Турция в ЕС. Сега след като по професия съм ковач и леяр при това чеканене на златния лист и дълбокото му изтегляне (или чеканене на отлята форма) в изящни сцени с животни и мотиви от митологията без да е нарушена симетрията и пропорцията е направо фантастика!!!(Технологията е неразгадана и до днес) Това сега се постига с програми за 3D обработка, рязане с цифрови машини на формите и леене във формите с центробежно леене. Но ръката на самоукия гений няма да е одухотворила съкровището!!!
Благодаря ти още веднъж! Прекланям се пред незнайните майстори златари по нашите земи! Прекланям се пред откривателите му - братя Дейкови и тяхната честност на светци!
http://tsvetankov.blog.bg/drugi/2007/01/25/panagiursko-zlatno-sykrovishte.38475
Георги Китов, мир на праха му, изказа някои смели идеи:
Имаш и други нестандартни идеи - ти писа например, че Панагюрското съкровище е изработено от майсторите в Тракия, а не е донесено от Гърция, както се смята традиционно.
- Нито от Гърция, нито е от Мала Азия, нито отдругаде. То е дело на тракийски майстори. Някои продължават с недоверие да се отнасят към тракийското художествено наследство. А всъщност Панагюрското съкровище, както и Боровското, са свидетелство, че траките са имали високи художествени умения. Аналогиите между храмовете от Стрелча и Старосел и изображенията върху амфората ритон са категорични, че става дума за тракийско изкуство. Върху амфората е изобразен тракийски храм, пред който се извършва не битка, а ритуален танц. Откритията, които направихме в тробницата на Севт III в Голямата .
цитирай
5. indiajane - О, свещена простота...
30.10.2010 01:34
dalida написа:
Струва ми се,че може би златото е от времето на османците. Турското злато е с такъв отблясък. Знаем много добре,че турците са най-богати на златни предмети и находища. Повечето гробници останали на наша територия,са от преди не-повече от 150/200 години. Не,че някои от тях са окрадени. Те просто не са толкова много. Но,500 години под османска окупация,в България е естествено да има турски гробници. А,това,че нашите археолози не могат или не искат да си го признаят,си е тяхна грешка. Българите не са простия народ от миналото,ние за разлика от древните си деди имаме много информация,от която научаваме,това което ни е нужно. Според мен това,пък и другите съкровища са турско-османски. Но, нашите политико-историци - археолози не искат да признаят пред света,че българите са били под османска окупация,цели 450/500 години. Затова, измислиха "историята на траките". По-безобидно е и заради това,че сме дали отговор положителен за Турция,да влезе в ЕС. Измамата е - врата към илюзията.


Да се твърди, че Панагюрското съкровище е турско е най-голяма простотия, която съм чувала да се говори по отношение на нашата история. Казвам го с цялата отговорност и съзнание за обратната реакция, която ще отнеса.
цитирай
6. анонимен - Да,а да се твърди,
30.10.2010 14:02
че всичкото злато в България не е българско а е гръко-тракийско,дали не е просташко,от страна на т.н. "българо-помаци -с нова име траки" Как ви се струва,ако след време "трако-мидийците" изявът желание да се наименова страната ни вместо България-Тракия? Ще свърши царството на българите и ще лижат гъзовете на трако-гърците!
цитирай
7. bogolubie - Турците не погребват нищо заедно с мъртъвците.
03.11.2010 14:39
Дори ковчези не ползват, а поставят дъски. Телата, чисто голи ги измиват и ги увиват с бели чаршафи. Така ги заравят в земята. Да се каже, че това чудо е турско наистина не е за вярване. Много са заварили и развиват туризма, за да имат полза, но...този майсторлък не би бил техен.
цитирай
8. mikino - те да порчетеш повече за турските ...
09.11.2010 15:34
те да порчетеш повече за турските погребални ритуали от времето на това съкровище, после да пишеш! КАК МОЖЕ ИЗОБЩО ДА СИ ГО ПОМИСЛИШ??? ТИ БЪЛГАРКА ЛИ СИ ИЛИ НЕ?
Уважавам блога ти, от време на време минавам и чета приятни неща, но това ти мнение не мога да приема, съжалявам! Не можеш да твърдиш такива неща без факти.
Почти от четвърт век е известно, че най-старото обработено злато в света е открито на територията на древна Тракия, голяма част от която влиза в пределите на днешните български земи. Това са находките от Варненския некропол, Хотница (Великотърновско) и Вълчитрън (Плевенско). Прецизната изработка на предметите свидетелства за отлично познаване на свойствата на благородните метали и за добре развито чувство към красивото още в онези древни времена.
Традицията в обработването на благородни метали продължава да се развива и достига своя апогей по времето на тракийските царски династии. В декорацията на съкровищата от Рогозен, Борово и Летница виждаме персонажи от гръцката митология и древни източни влияния. За активни връзки със Стария свят свидетелства Панагюрското съкровище, за което се предполага, че е дар за тракийските царе от владетелите на Персия.
Тракийските майстори са познавали основните техники на обработка на златото и среброто - коване и леене. А за украсата на изделията са използвали методи като филигран, гранулация, щамповане. Понякога предметите са били украсявани допълнително с полускъпоценни камъни или емайл. Интересно е, че тези начини на производство се използват и днес.
Господството на тракийските владетели е заменено от римска власт, установена в Тракия през 45 г. Смяната на управлението носи промени и в културния живот на местното население. Съкровищата от предходната епоха отстъпват място на по-семпли накити и предмети. Тракийските традиции, съчетани с римската мода продължават развитието си до IV в., когато в Тракия нахлуват многобройни варварски племена.
Кажи ми сега, че траките не са имали традиция в обработката на злато!
цитирай
9. nadezda - Тъкмо се канех да отида да го видя, и ...
17.11.2010 09:54
Тъкмо се канех да отида да го видя, и го отнесоха в София!Та ,благодаря за постинга !
цитирай
10. indiajane - @ Nadezda
17.11.2010 21:40
Ето още за съкровището: http://history.rodenkrai.com/new/trakiiski_sykrovishta/panagiursko_sykrovishte.html
цитирай
11. ckarlet - Сигурно е вълнуващо да имаш възм...
28.11.2010 21:57
Сигурно е вълнуващо да имаш възможност да се докоснеш до такова съкровище!
Какви талантливи хора е имало и тогава въпреки, че не са били достатъчно образовани са имали невероятен талант и ръце, които да изваят подобни ценности...
Поздрави, Vanex!
цитирай
12. razkazvachka - Ходехме да го гледаме с баща ми поне два пъти месечно, докато бях ученичка...
02.01.2011 04:00
От тогава не бях го виждала...
цитирай
13. bizcocho - Невероятна красота е!
14.01.2011 19:35
Невероятна красота е!
цитирай
14. miracles - Великолепие!
15.01.2011 02:27
Видях го през далечната 1986г заедно с Рогозенското съкровище (тъкмо го бяха открили).До ден днешен затворя ли очи го виждам.Невероятно великолепие и изящност...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 904388
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031