Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2009 13:12 - Принципи на почтения журналист
Автор: vanex Категория: Изкуство   
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове:
1



imageimage

Mатериалът е по Радио Тау БГwww.radiotaubg.eu  - сайтът е интересен, може да го видите


1.Основен принцип на всяка журналистическа дейност е любовта към истината. Св.Франциск от Сал казва по този повод: „Живейте според истината, на която ни учи вярата и поддържайта тази ценна дарба, която сте получили във ваша полза.”

2. Стратегията на журналиста да осигурява победата на истината сe състои в любовта, търпението и мира. Св.Франциск от Сал казва за това: „Как хубаво се удава на някой да спечели сърцата и да ги увлече, когато представя нещо с умение и любов.”

 

3.На журналистическата дейност е присъщо да обръща внимание на духа на съответната епоха. Св.Франциск от Сал пише: „Разбира се, че се съобразявам с духа на нашето време. И трябва да го правя. Много важно е да се знае в какво точно време пише човек.”

 

4.За журналистическата дейност е характерно да се съобразява с читателя, без да нарушава в същото време истината. Св.Франциск от Сал е имал способността да обяснява на простия народ разбираемо и ясно и най-сложните теми.

 

5. Това, че един журналист изготвя информацията обективно не означава, че тя трябва да е лишена от оценка. Журналистът трябва да заложи в нея ценностните си представи, за да избегне опасността от несправедлива манипулация с мнението му. Св.Франциск от Сал никога не е крил, че в своите трудове представя и защитава учението на Католическата Църква.

 

6. Обективността на журналистическата информация е свързана с целта да се избягва опасността от едностранчиво разглеждане на дадена тема. Св.Франциск от Сал винаги се е стремял да познава и написаното от своите противници, за да избегне всякаква едностранчивост у себе си.

 

7. Журналистът трябва да дава посредством работата си понятни информации и да ги разяснява, без обаче да наврежда на засегнатите в тях хора. Св.Франциск от Сал казва: „Естествено е, че трябва да се възмущаваме от злото и да сме твърдо решени никога да не се съгласяваме с него; но към ближния трябва да оставаме напълно добри."

 

8. Точността и задълбочеността при отразяването на обстоятелствата и събитията са задължително качество на сериозната и квалифицирана журналистическа дейност. Св.Франциск от Сал си е оставял всеки ден по два часа за разширяване на познанията си; неговите писма се отличават с изключителна точност.

 

9. Въпреки постоянния натиск от срокове и недостиг на време журналистът трябва да се стреми към добър езиков стил и добро познаване на граматиката и семантиката. Св.Франциск от Сал, който винаги е бил особено много притесняван от малкото време, днес служи за образец на изряден френски език.

Свети Франциск от Сал-покровител на журналистите
(на първата снимка)







Тагове:   журналист,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 908450
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930