Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2010 11:10 - По-строги закони, по-малко престъпления ???
Автор: vanex Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1949 Коментари: 0 Гласове:
7



От началото на 2007 година България беше приета за пълноправен член на Европейския съюз. Преди заветната дата, очаквана както от политиците, така и от обикновените граждани, страната ни трябваше да извърви определени стъпки. Най-често това бяха приемането на нови закони и правила, които да бъдат “по-близки” до хората, както и да бъдат синхронизирани с европейското законодателство.

image
Целта на тези неща бе и да се преборят престъпленията, които така или иначе бяха зачестили в така наречения преход. Не случайно в този смисъл страната ни не един или два пъти беше проверявана от отговорните евроинституции дали сме направили законите и наказанията си толкова строги, че извършителите на престъпления да бъдат уплашени. Дори и на документи това да е така, дори и в България вече да има по-строги наказания престъпленията не са намалели. Доказателство за това са тежките криминални деяния-редицата отвличания, знакови убийства, обири и заплахи на заможни българи и още, и още подобни. Създалата се икономическа криза в света, нямаше как да не подмине и България. Освен до сътресения на икономиката, това се отрази и на престъпленията от по-лек характер. От началото на годината от полицията не еднократно алармираха, че се е увеличил броят на битовите престъпления- кражби, обири, измами. И за тези престъпления, нашите законодатели увеличиха наказанията, но техният брой не намалява, а напротив увеличава се. Така,че максимата -единствения начин да намалим престъпленията в нашата страна, е да направим наказанията по-строги не отговаря на обстоятелствата в България.

image

Не е тайна, че както наказанията се променят, така и тези, които извършват престъпленията също измислят “начини”, за да ги извършат. Сега на мода пред бандитите са “телефонните измами”. Всеки от измамниците знае какво наказание го грози, ако бъде заловен и му бъде доказана вината, и въпреки това продължава да мами невинни хора и то с огромна сума пари. Нима така наречените врачки, които обикалят от врата на врата не знаят какво ги чака. Много добре познават нещата и знаят, че вършат престъпления, защото го правят с умисъл. Те действат на принципа, който се хване, хване от измамените, важното е нас да не хванат. От това следва, че строгите наказания не правят по-малко престъпления. Като че ли, през последните една –две години единствено големите глоби и по-строгите наказания спрямо шофьорите, намалиха престъпленията по пътищата. Това не означава, че изцяло са престанали, защото няма такъв шофьор, който да не е нарушил поне част от закона за движение по пътищата, но го прави непредпазливо до момента, докато не бъде видян или заловен от органите на реда. Както в нашата страна, така и по целия сват престъпленията не се борят с по-строги наказания, а преди всичко с възпитание и уважение към другия и не на последно място познаване на своите си задължения и отговорности. Строгите наказания биха спомогнали само до толкова, до колкото да бъдат използвани от съдебните власти като инструмент за решаването на даден проблем и казус.



 



Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 908854
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930