Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2008 15:07 - Млади евродепутати...
Автор: vanex Категория: Новини   
Прочетен: 1549 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.12.2008 15:12


 imageimageimage


Доживях да стана евродепутат за един ден....-Слава на Бога, а за един  мандат, все още никой не знае...

25 ученици от пловдивското училище Пейо Яворов станаха евродепутати за един ден. Преди десет години в учебното заведение бе създаден Евроклуб, ръководен от учителките Евелина Кочева и Татяна Ванчева. Многогодишните инициативи, богатата история на клуба и спечелен проект по програма Евроскола дадоха възможност на възпитаниците на училище Яворов да седнат на креслата на евродепутатите и да дискутират европейското развитие със свои връстници от 24 европейски държави.През тази година Европейският парламент отбелязва 50 години от основаването си. По този повод бе организирана програма Евроскола, която даде възможност ученици от всички държави-членки да станат евродепутати за един ден. Сред тях бяха и 25 младежи от СОУ Пейо Яворов в Пловдив. Като истистински политици учениците от 24 европейски страни, заседаваха в 6 работни групи, сред които -Демокрация и бъдеще, Околна среда, транспорт, и енергетика, Бъдещето на Европа и Социалната политика и заетост. Така завърши и първата сесия за деня.

Във втората сесия учениците заеха местата на депутатите, за да проведат и пленарно заседание. След кратко обсъждане и гласуване младите евродепутати приеха докладите от работните групи. Денят на учениците от училище Яворов в европарламента завърши с игра за историята на Европейския съюз.

В Страсбург учениците от пловдивската гимназия Пейо Яворов бяха ръководени от трима учители и директора на училището Сашка Кръстева. Сред групата педагози бе дългогодишния преподавател по френски език Дима Попова. Тя бе единствената, която получи плакет на европейския парламент, за най-добро участие в евроиграта-Колко знаем за Европа.Както учениците, така и учителите бяха разпределени в работни групи, в които обсъждаха бъдещето на Обединена Европа. Ръководителите от всички страни бяха разпределени в отбори, за участие в евроигра. В нея учителите трябваше да покажат както езиковите си умения, така и до колко познават ЕС и неговите институции. Най-добре се престави отборът, в който участва българският преподавател по френски- Дима Попова. На специална церемония нейният отбор бе награден с плакети на ЕП. Отборът на госпожа Попова включваше нейни колеги от Дания, Холандия и Норвегия.След като получи наградата си Дима Попова връчи рекламни материали и поздравителен адрес до ЕП от кмета на Пловдив Славчо Атанасов.



Тагове:   млади,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 908414
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930