Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2010 07:59 - Наблюдават щъркелово гнездо с камера
Автор: vanex Категория: Туризъм   
Прочетен: 4136 Коментари: 2 Гласове:
14

Последна промяна: 24.04.2010 08:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


5-ти фестивал на белия щъркел

От тази година едно от над 30-те щъркелови гнезда в пловдивското село Белозем се наблюдава от специална камера. Съоръжението е сложено на комина на училището, където дом са свили 25 двойки бели щъркели. Освен видеонаблюдение, от есента на миналата година на покрива на учебното заведение и на читалището има поставени 10 дървени платформи, от които в 9 вече има гнезда на прелетните птици.
imageОт “Зелени Балкани”, чиято е инициативата поясниха, че тези платформи са поставени навътре на самия покрив, защото е имало гнезда, които са върху самите улуци е имало опасност щъркеловите къщички да паднат. Новостите са направени по проект “Опазване на белия щъркел в европейско село на щъркелите Белозем”, финансиран по немска програма. Към проекта е издадена и специална брошура за опасностите дебнещи щъркелите от разпиления навсякъде сизал. От природозащитната организацията поясниха още, че в края на месец юни тази година ще поставят и пръстени на новото поколение птици, което ще бъде измътено. Знаците ще са пластмасови и върху тях ще има номера, които ще се виждат отдалеч. Целта е да се установи дали и колко от младите червенокраки птици ще се завърнат догодина отново в селото.

Като признание за хармоничното съжителство между хора и щъркели с.Белозем е обявено за “Европейско село на Белия щъркел 2005” от Фондация Европейско Природно наследство /EURONATUR/ – Германия по предложение на “Зелени Балкани” Немската организация ежегодно връчва награда „Европейско село на щъркелите“, с която цели популяризиране на дейностите за опазването на белия щъркел и природата, повишаване на обществената ангажираност и стимулиране на екологичния туризъм в райони с добре запазени щъркелови популации и природно наследство. Това, от своя страна, е добра основа за развитие на малки селища, в които липсват други алтернативи за просперитет на местните общности.
На територията на Белозем има повече от 35 щъркелови гнезда. Ето за това от пет години насам се провежда Фестивал на белия щъркел. В рамките на тазгодишното издание на проявата в селото беше открит “Парк на щъркелите”.Той е обособен в непосредствена близост до щъркеловата колония върху училището.

image

image
В зелената площ има издигната петметрова кула, от която малки и големи, природозащитници и любители могат да наблюдават живота на всеобщите любимци. Новото място беше осветено от отец Петър от православния храм “Свети Георги”, след което жители и гости на селото се отправиха към централния площад, където се проведе и същинският празник. Той се организира от кмета на селото ИванТачев, с помощта на община Раковски, бизнесмени и “Зелени Балкани”.

image

image

Във фестивала участваха над 300 деца и младежи от общинските детски градини и училища и читалища. Всяко едно от тях получи специално изработен плакет. Местни жители споделиха, че от година на година фестивалът се разраства, като идеята на кмета на селото е той да се превърне в международен.

image
Единственото разочарование за Иван Тачев беше, че на празника не са присъствали представители от Министерството на околната среда и водите, Министерството на образованието, Министерството на културата и други институции, въпреки, че са били поканени.


 



Гласувай:
14



Спечели и ти от своя блог!
1. divna8 - Чудесни новини има тук! Струва си да стигнат до повече хора, нали:):):)
25.04.2010 08:33
Мисля, че мога да направя нещо по въпроса :)))
Желая успех на начинанието в бъдеще и много нови и полезни инициативи !!!
Поздрави на белите щърковци :)))
цитирай
2. martiniki - вчера
25.04.2010 22:29
ми направиха впечатление бляскавите куполи на църквата - виждат се отдалеч
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 905775
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930