Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2009 08:29 - По пътя на Коледните ясли
Автор: vanex Категория: Забавление   
Прочетен: 8102 Коментари: 1 Гласове:
2




Подреждането на коледни ясли в дома е свято задължение на всеки европеец в навечерието на зимния празник. Яслите могат да бъдат многолюдни или камерни, направени от дърво, слама, хартия, порцелан и т.н. В тях трябва да присъстват Дева Мария, Йосиф, младенецът Исус, няколко овчици, магаре и крава, станали свитедели на светото събитие. Прероръчително е пасторалната композиция да включва и тримата влъхви, дошли да поднесат своите дарове. Всички останали участници са по желание.
image
В началото на 13 век Франциск Азиски, един от най-почитаните италиански светци, направил първите рождественски ясли в пещера, недалече от италианското градче Гречио. Легендата азказва, чев празничното утро на 1223-г. Св. Франциск размишлявал за скиталчествата на Дева Марии и Иосиф. И тогава го осенила идеята, че на неграмотните християни може да се покаже сцената на Рождеството. Стараейки се да пресъздаде библейския разказ, той намерил неголяма пещера, направил в нея ясли, завел магаре и крава, направил кукла на бебето Христос и отслужил сред тази декорация рождественска меса .
«Театрализираната» служба много допаднала на вярващите и към яслите започнали да се стичат стотици. Пещерата станала толкова тясна, че повече хора не можели да влязат в нея. Тогава монасите-францисканци започнали да констуират яслите на по-широки места. И така се родила традицията.


image
Днес жителите на Италия, Испания, Франция, Австрия, Чехия, Полша, Белгия, Германия и още много страни не си представят най-важния зимен празник без възстановяване на светата сцена. На всички публични места - главните площади, в църквите, в училищата, на витрините на магазините и домовете на хората малки големи раждественски сцени напомнят за мисията на новородения Спасител - доброта и любов между хората.
image
За изминалите столетия коледните ясли са получили огромно разнобразие като стил на изображение и материaли за изработка - наивистични, средновековни, ренесансови, барокови фигурки, изработени от слонова кост, тесто, глина, пластелин, папие маше, текстил и т.н. За творческата фантазия няма никакви предели и затова Рождество може да се види сътворено от корали, порцелан, кристал, царевични листа и дори шоколад. Преди няколко години в Неапол рождественските ясли бяха направени от няколко тона шоколад. Никакви компромиси не бяха допуснати в изработването на човешки и животински фигури, пещерата с яслите и дори пейзажа от този богоугоден материал.


По принцип славата на италиaнските майстори на коледни ясли е без конкуренция. За тях работи гилдия, в която са включени цели семейства. Мъжете изрязват елементите от дърво или правят статуетки от глина, а жените оцветявата фигурките, шият им дрехи, украсени с филиграни, типични за местния колорит. Сред туристите, попаднали в Рим в навечерието на Рождество, обикновено възниква усещането, че всички църкви в града са в необявено състезание за най-хубава рождественска композиция. Някои от тях поразяват с размери и пищност, други умиляват с живите овчици или магаренце, кротко похапващи в яслите.
Най-важните ясли, разбира се, са на площада пред Свети Петър въвъ Ватикана. Вече 20 години, по традиция, създадена от Ионн Павел II, хиляди вярващи идват тук в рождественската нощ , за да видят как в люлката ще бъде положена фигурката на «новородения Спасител».

image
На площад «Навона» в Рим пък има специален базар, където може да си купите готови фигурки или материали, за да си изработите сами. Клончета, изсушен мъх и кора за направата на пещерата, слама за яслите, позлатени витлеемски звезди - всичко това може да се намери на достъпни цени.
Рождественските ясли като сувенир и като голяма декоративна композиция ще наперите във всеки европейски град. В белгийската столица Брюксел, яслите на Гран Плас имат поразителни размери – колкото на истинска сграда с двор. Плевнята, покрита със сламен покрив, елхите около нея, многото участници, създават почти реално усещане за събитието. В Прага и Кьолн, във Варшава и Лисабон историята за витлеемската звезда и мъдрещите от Изток, посрещнали раждането на Божия син, се показва в реални образи - нещо като «на живо от рождество».
За съжаления при православната църква тази традиция не е застъпена и коледни ясли могат да се видят основно в католическите храмове. В Русия сюжетът се изобразява и в някои православни, а у нас - освен на картичките и детските книжки. У нас през декември може да ги вдим в Чешкия културен център.

Изложбата показва чешките традиции – коледни картички, играчки за елха, коледни атрибути и символи, изработени от слама, ябълки, печива, клонки.
Най-интересното в експозицията са седемте макета на Витлееемската пещера. В Чехия до 19 век именно „витлеемите” символизират коледния празник и едва през 20 век са изместени от новия символ – елхата. Макетите са изработени от хартия, оцветена ръчно, а участниците са разположени сред фантастичен пейзаж. Тази експозиция е предоставена от известния Музей на „витлеемите” в гр. Тршебеховице, който разполага с над 400 рождественски композиции от всички области на Чехия. Традицията е дошла в Чехия през 15 век от Италия, а първата известна коледна ясла е от 1562 г.
 





Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. merita - Извинявам се, но те моля, направи ...
25.12.2009 17:43
Извинявам се ,но те моля , направи малка справка в Библията и ще видиш (е има разлика между овчарите , които намират Исус и мъдреците от изток.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 908375
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930