Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2010 23:27 - АЗ КУПИХ МАРТЕНИЦИ,НАПРАВЕНИ В БЪЛГАРИЯ, А ВИЕ…
Автор: vanex Категория: Забавление   
Прочетен: 15623 Коментари: 5 Гласове:
16



ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !!!

image


ДА ЗАПАЗИМ ПИЖО И ПЕНДА

И тази години доживяхме да си кажем Честита баба Марта- Слава на Бога! И тази година успяхме да завържем на любимите хора червени и бели конци. Така и те направиха с нас. Няма лошо. За едни това е от най-българските празници. Няма лошо, може и да са прави. Ама като гледам на къде сме тръгнали-тези,които го опреелят като български май не са прави. Ще ме попитата защо? Ами защото, ако не предишни години, то тази допуснахме по всички български сергии, магазини и т.н. да се продават мартеници, изработени в Китай. Та нима българската жена е по-малко способна да усуче два конеца, или пък децата от детските градини и училища са по-малко талантливи да изработят мартеници. Не, не са. Но както във всички друго-така и в това-ИЗРАБОТВАНЕТО НА МАРТЕНИЦАТА СЕ ПРОДАДОХМЕ…И СИГУРНО НА ЕВТИНА ЦЕНА. ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО.

image



Другата причина, е че допуснахме –традиционните
ПИЖО И ПЕНДА, да бъдат заменени от двама герои от сапунен сериал.Даже не ми се иска да им споменавам имената, та поне аз да не съм ги назовал. Вярвам, че се сещате за кои двама пиша. Това е позор, ако трябва да бъде честен. Не ми се сърдете,ама е така- ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО. И ВСИЧКО ТОВА ПАК НА ЕВТИНА ЦЕНА.

image


КАЗВАМ ЕВТИНА ЦЕНА, ЗАЩОТО НАШЕТО БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАЕНИЕ НЕ СТРУВА ПАРИ, ТО Е БЕЗЦЕННО! ТРЯБВА ДА СЕ КРЕПИ И ИЗГРАЖДА, А НЕ ДА СЕ РУШИ.


Много ми е интересно как са отреагирали родителите на онези деца, които не познават ПИЖО и ПЕНДА, а си пожелаха мартенички с онези двамата. Та като говорим за двамата, нима не е по-добре да се закичим, с мартеница, направена под формата на пискюлчета…дори днешен пловдивски вестник беше избрал такава снимка- “Дете се радва именно на такава мартеница”. Казвам ви, че тя е сто пъти по-истинска от всички други с измислени герои и то
НЕ БЪЛГАРСКИ.

Ето за това си искам само традиционните
ПИЖО и ПЕНДА, както и всички усукани конци-бели и червени без никакви пластмасови джунджурийки. Такива мартеници са измислени и направени, само защото повече се продават. А може ли щастието, което УЖ носят мартениците да бъде оценена на каквато и да е цена. Аз мисля, че НЕ! И като казах за продажба на мартениците ето един репортаж, който е много искрен от само себе си:
За да печелиш от мартеници, първо трябва да имаш разрешително. Излизаш поне 10-ина дни преди 1 март, ако искаш сергия на хубаво място. Продажбите са започнали едва преди 2-3 дни. И свършват утре.

Определят бизнеса като бизнес за един ден. Подготовката му обаче започва още от лятото.
Милена Гоцева изработва повечето мартеници сама.
"Тая година не съм ги смятала, но за миналата година бяха 6 хиляди. Вярно, че останаха половината", изчисли Милена.
На сергията й има и китайски мартеници. Имат огромно предимство - цената. Райка Бачева е пенсионерка и продава мартеници пета година. Смята, че кризата е ударила и тях. По нейни наблюдения хората харчат средно между 5 и 8 лева за мартеници. Цената им е паднала спрямо миналата година. Най-евтините са по 10-20 стотинки, а средно се продават за 1 лев.

Ако на седем милиона българи се падат средно по два лева за мартеници, това прави 14 милиона - от бизнес за един ден. Тези пари обаче се разпределят между много хора. Райка например дели печалбата си с няколко жени, които й помагат.

За миналата година - 2 хиляди лева, но от три обекта, каза Райка Бачева. Изработва по 30 хиляди мартеници. От края на март започва да се готви за следващата година.


image

И все пак има мартеници, изработени по различен начин и форма, не съм против това-
НЕКА ДА ГИ ИМА, НО ДА БЪДАТ С БЪЛГАРСКИ МОТИВИ, В КОИТО ДА БЪДЕ "ЗАКЛЮЧЕН БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР”





Гласувай:
16



Спечели и ти от своя блог!
1. dorichela - не знам защо този пост е останал без ...
02.03.2010 13:42
не знам защо този пост е останал без коментар.... Търговците и да не ги виним, и да ги виним..... те предлагат това, което се търси, нали така!? Ако бай Ганьо иска да си сложи ония дето не ги споменаваш, ще си ги сложи. Само,че гаранция, че това ще са тийнейджърчета и хора без никакъв спомен за едни 500 години, които дори не осъзнават парадокса..
цитирай
2. varg1 - Аз
02.03.2010 20:53
обичам старата школа
цитирай
3. tota - Честита баба Марта, Ванекс!
03.03.2010 00:20
Много здраве и късмет! И хубава, весела пролет!!
цитирай
4. vanex - За tota
03.03.2010 00:22
Тота, благодаря ти и на теб, весел женски месец март и да сте винаги усмихнати цялата грипичка...
цитирай
5. mrazekoff - Случайно попаднах на този материал
17.03.2010 23:55
и реших да напиша коментар, при все , че днес дойде и нашия щъркел и аз си окачих мартеницата на един клон на ореха.
Че, като казвам мартеницата , мога да кажа много неща за този чисто български продукт.
Преди години 30-40 имаше едни пластмасови мартеници, кичозни с образи на котки и кученца , на къщички, които светеха в тъмното , щото имаха фосфор в тях. Пискюлчета, обаче имаха всички....
Изредиха се различни видове и такива за ръце и крака (около глезените), за врат във вид на огърлици...
Всякаква мода се изреди, ние се люшкахме в морето от кич...
Мисля, че и това време на тези "герои" ще отмине, но се надявам да не запечата нещо трайно с съзнанието на тези, които са носили такива мартеници.
Искрено се надявам след време да се променят нещата към нещо по-добро...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 906409
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930