Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 20:22 - Как вувузелите превзеха света
Автор: vanex Категория: Забавление   
Прочетен: 7053 Коментари: 17 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Мнозина сигурно вече знаят кои са тези вузузели, но също така и не са малко тези, които предстои да разберат. На пръв поглед думата звучи като че ли това да са извънземни племена или пък “лоши” народи, завладели света именно в 21-век.

image

Даже и за историците ще им се сторят странни и това би ги накарало да се задълбочат дали не са пропуснали нещо в часовете по специалната наука. На помощ ще им дойдат техните приятели и колеги-учени по етнология или пък африканска история и културология, които ще им помогнат. Навярно ще им обяснят, че тези същества-вувузелите не са никакъв народ или племе, а традиционни музикални инструменти, които наподобяват тромпет. Нашествието им стана факт в деня 11 юни, когато по божия воля се открива 19-тото световно първенство по футбол. Домакин е ЮАР.


image

image


image
На първия двубой между домакина и Мексико, феновете по трибуните 90 минути надуваха хиляди и хиляди от тези пластмасови “свирки”. Милионите зрители по света си помислиха, че това ще бъде само за дамакинските мачове. Обаче предположението им не се сбъднаха. От началото ( та чак и до края) тези вувузели ще звучат по всички стадиони, надувани не само от южноафриканските зрители, а от всички, независимо от кое кътче на земята са. 


image


Звукът от тези музикални инструменти, преминаващ през телевизионните применици наподобява силно жужене на рояк пчели, избягал от кошера си. Не искам да си представя как би се чувало на живо, но с оглед на това, че количеството продадени вувузели е равен, та даже и по-малко от количеството продадени тапи за уши, просто не ми се мисли. Набързо тези зурни си насъбраха гнева на много телевизионни зрители, но пък както е голям футболен форум, ако ги няма запалянковците, изрисувани и облечене по всевъзможен начин, създавайки шумотевица от всевъзможни инструменти и предмети. Така, че колкото и да са лоши тези вувузели, толкова са и добри и полезни…
Още повече организаторите поясниха, че те няма да бъдат забранени, така както поискаха не малко зрители. 


image

Да крещи и да боядисва лицето си е стандартна практика за всеки уважаващ се фен. Всеки знае, че от запалянковците зависи да създадат подходяща атмосфера на стадиона. В Европа шумът идва от песни, скандирания и фойерверки. В Африка обичат да бият барабани и да танцуват. В ЮАР обаче няма да те приемат сериозно, ако не влезеш на стадиона с вувузела в ръка. Уникален за тази страна, пластмасовият инструмент подразни много хора зад граница, най-вече в Европа. Много от телевизионните компании се оплакаха от непрекъснатата врява, недостойна за чувствителните им уши.

image

Ако забраните използването на пластмасовия тромпет, то отнемате сърцето на фена от Южна Африка, контрират местните. Макар европейците да се оплакват от безмилостния шум по време на мачовете от Купата на конфедерациите, южноафриканците не показват съчувствие.


image
 "Това е част от местната култура и не смятаме да го забраняваме. Вувузелите станаха символ на световното и не виждаме нищо лошо в това феновете да ги използват на мачовете. Само бихме ги призовали да не ги надуват по време на химните".

И ВСЕ ПАК ДА ЖИВЕЯТ ВУВУЗЕЛИТЕ…






Тагове:   футбол,   Африка,   ЮАР,   как,


Гласувай:
16




Спечели и ти от своя блог!
1. raders - Щуротиите нямат край
14.06.2010 20:27
Щуротиите нямат край
цитирай
2. анонимен - Цигания до шия.
14.06.2010 23:51
Цигания до шия.
цитирай
3. анонимен - Лошото е, че
15.06.2010 06:54
покрай вувузелите цивилизованият свят е превзет от всякакви кюнци, мангали, левичари и ислямисти, чиято цел е просто да щракат спръсти и да се веселят "на воля"!
цитирай
4. oli4ka - Да живеят вувузелите...
15.06.2010 06:57
И бутона mute на дистанционното :)
цитирай
5. анонимен - Ей заради тия пищялки аз ще гледам ...
15.06.2010 09:13
Ей заради тия пищялки аз ще гледам световното без звук! Дано след 4 години няма такава простотия! Не ме интересува как се чуват на стадиона, ама дори пред телевизора е невероятно дразнещо. На края на всеки мач имам главоболие и вместо да се наслаждавам на играта се чудя как да си намаля звука, така че хем да се чува нещо от стадиона (защото пък съвсем без звук също не си е работа), хем да нямам чувството, че съм си навряла главата в кошер! Тия какво си мислят, че като спечелиха домакинството и вече могат да си равят каквото искат, ама нищо, нищо! След подобни изцепки, едва ли ще има скоро такова първенство в Африка! Целия свят ги видя! Примитивни примати! Като толкова държат на свирките си, ще има да си свирят и да тънат в мизерия! Тъпанари! Целия свят им е длъжен да се съобразява с простотията им! Защото, предполагам, че милиони и милиони хора пред телевизорите се чудят да гледат ли мача или да не го гледат заради тая простотия!
цитирай
6. rpatel - Отврат! Тия свирки направо ми бъ...
15.06.2010 09:40
Отврат! Тия свирки направо ми бъркат в здравето! Да свиреха само когато играе техния отбор, ще го преживее човек, ама ако си мислят, че ще теторизират половината свят чак до финала... ужас! Никой не ми иска мнението, най-вече хората от ФИФА, ама ако зависи от мен, никога повече Световно първенство в Африка! Не и докато не докажат, че се съобразяват с гостите си и с милионите зрители, а не само със собствените си желания! Ама те май гледат на това световно само като начин за печалба и за решаване на финансовите проблеми! И то се видя! Тъпотия!
цитирай
7. karambol5 - Свикнах им и вече не ме дразнят :)) ...
15.06.2010 09:47
Свикнах им и вече не ме дразнят :)) Хората се радват по този начин и не трябва да им се отнема ;)))
цитирай
8. анонимен - Ние сме добре, ама....
15.06.2010 10:09
Ние сме добре, че телевизора има "муте", но я си представете, че има хора, които са дали пари да идат до там, да гледат мачове на живо...те какво да кажат? Такова "дърво", с тия дудуци скоро не се беше случвало. ..Аз лично се чувствам като в положение на въздушна тревога и все ми иде да побягна към ПВО скривалищата...
цитирай
9. анонимен - НЕ ХОМОСАПИЕНС Е ТРЪГНАЛ ОТ АФРИКА А ...
15.06.2010 10:29
НЕ ХОМОСАПИЕНС Е ТРЪГНАЛ ОТ АФРИКА А ПРОСТОТИЯТА 1000000000000000000 ГОДИНИ ДА МИНАТ ПАК НЯМА СА СТАНАТ ХОРА ЗА ТОВА ГИ НАРИЧАТ НЕГРИ (НЕГЪРЧЕТА) НИ СА ЮЖНИТЕ СЪСЕДИ .
цитирай
10. анонимен - Добре де, традиция. А ние в наше село ...
15.06.2010 11:38
Добре де, традиция. А ние в наше село имаме традиция да си пасем кравите на стадиона! Дали ще ми разрешат да си пусна кравите по време на мача да попасат, че е традиция!
цитирай
11. gbfil2 - В началото ми беше неприятно.
15.06.2010 11:46
В началото ми беше неприятно, но вече не ме дразнят. Стадионите са за това да се разтоварваш от напрежението. Хората си свирят и си танцуват, не се млатят. А играчите са длъжни да се оправят, платени са достатъчно добре. Ако работиш в някой шумен цех по осем часа, да не е по-добре. Освен това има заглушители , за зрителите на стадиона, искам да кажа.
цитирай
12. анонимен - Паак старите КАТИЛИ
15.06.2010 12:28
и между тях на големия катил, PARASOL мръщи тънко носле и ушенца и мрънка недоволен. ПРЕЧАТ МУ ВУВУЗЕЛИТЕ АФРИКАНСКИ. Много шум праели и тн.
Нали си е от занаято и за това му се плаща, приши към тях с бели конци
И МАНГАЛИТЕ
И ИСЛЯМИСТИТЕ
И ЛЕВИЧАРИТЕ,
цялата тая сган, която не дава на катилското племе да живее по своя си кеф, и само по него, като всички са длъжни да се съобразяват с тях, а те с никой.
Ама скъпи катиланчета, вие сте нищожна бройка близка до 0-та, и време е да разберете, че има множество и с други табиети, и че то не длъжно да се съобразява с вас, а ви с него.
Защото може прекрасно и без вас...
цитирай
13. анонимен - Аналност-неолиберална
15.06.2010 14:28
Капиталистите са виновни за всичко това, те си помислиха че всичко може да се капитализира. И на - капитализираха сорта! Неолибералната ЗГАН е най-ЛОША! Капиталисти които имат егоистично, а не стратегическо мислене. Превърнаха екзотиката в баналност(пълна аналност), защото не разбират че екзотиката е такава защото е рядкост - но тази рядкост придава невероятна атмосфера - и точно от нея печели, екзотичната атмосфера е голяма тръпка, но не можеш да я превърнеш в БАНАЛНОСТ - ^АНАЛНОСТ^... ??!
цитирай
14. анонимен - И ОСТАНАТИТЕ ФАНОВИ ДУВААТ ВО ЗУРЛИТЕ
15.06.2010 15:57
Признавам, иритирачки е звукот на овие јужноафрикански зурли, нарочито за човек кој првпат го слуша, арно ама, со текот на времето увото се навикнува.
Но незнам зошто мислите дека само Јужноафриканците ги користат на ова првенство, ако беше така досега ќе ги чуевме само на мечот кога игарше Јужна Африка а не на сите останати. Ако погледнете подобро ќе видите дека и Германци и Холандези и Аргентинци и сите останати на трибините на стадионите ги користат овие навивачки инструменти и само тој факт не Ви дава за право да плукате и да ги навредувате домаќините на ова световно првенство во фудбал, кој, барем тоа е мој впечаток, се прават да бидат добри домаќини.
Поздрав.
цитирай
15. razkazvachka - лелеее -
15.06.2010 16:20
дано не станат мода тук:)))
цитирай
16. skribezium - Отвратителен е звукът от телеви...
15.06.2010 20:17
Отвратителен е звукът от телевизорите, дразнещ и ужасяващ понякога.
Но ще се жертваме! С бира в ръка! Светът е футбол!
цитирай
17. thefaceoftheshadow - Дори аз...
30.08.2010 00:03
...дето не съм толкова много фен на футбола и не гледах нито един мач от Световното, чух за тях... Много неприятни изобретения...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 904308
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031