Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2009 21:43 - Професор Даниела Дженева: От малка танцът стана завинаги моя професия
Автор: vanex Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7305 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 10.01.2009 21:57


image

Даниела Дженева (по средата) с абсолвенти от АМТИИ- Пловдив

Материалът е мой и също така е публикуван във вестник "Марица"- на 10 януари 2009 година

Който прочете до край ще разбере що за човек е хореографът на ансамбъл "Тракия"- Пловдив"

Даниела Дженева е родена  в София и  израснала  в прекрасна атмосфера на много игри между парка “Заимов” и “Борисовата градина”. Родителите й са имали много приятели, с които непрекъснато са се събирали, контактували, ходили на концерти, спектакли, излети в планината и малката Даниела участвала в това динамично ежедневие. Тя е дъщеря на професор Кирил Дженев,който беше изключително честен и принципен човек, изцяло отдаден на танцовото изкуство и наука с широка обща култура и познания в различни области. Той е сред основателите на ансамбъл “Филип Кутев” през 1951година. След това преминава в Ансамбъл “Пирин”, а през 1974година създава ансамбъл “Тракия” в Пловдив и Катедра “Хореография” във Висшия Музикално Педагогически Институт ( сега АМТИИ ).

Детските й спомени са свързани с много пътувания, репетиционни зали, сцени, различни хотели и квартири.единствено през учебните дни се е задържала на едно място заради уроците. Фактически от 4-ти – 5-ти клас съм израснала сама със сестра ми и това ме направи изключително отговорна и самостоятелна още от малка, споделя част от детските си мигове Даниела Дженева.

На пет годинки започнах да свиря на пиано, след като имах неблагоразумието да си поискам такъв подарък при едно турне в Германия. Само една година по-късно, когато бях на 6 започнах да танцувам в “Росна китка” към Двореца на пионерите и мисля, че още тогава намерих своето амплоа, макар че никога няма да забравя първия си концерт на сцената на ЦДНА – София, когато на финала всички се завъртяха надясно, а аз наляво..., но 10 години след това танца стана моя професия завинаги.

От 1978 година Даниела Дженева работи в ансамбъл “Тракия” като артист – балетист. Вече 30 години се занимава с танци и хореография в различните им аспекти. През 1982година завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това не я спира да продължи да работи като балетмайстор, по – късно режисьор, а след това и хореограф.

По едно време бях директор “Импресарска дейност” в една фирма, пробвала съм се и като организатор “Посещение и реклама” в театър “София”. Повече от десет години съм директор и главен художествен ръководител на ансамбъл “Тракия”. Едновременно с творческата работа от 20 години преподавам “Хореографска композиция и режисура”. Ръководител съм на Катедра “Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Фактически още при създаването на нашата специалност и ансамбъла в Пловдив в една и съща година е заложено на дълбоката връзка и интеграция между педагогическата дейност и творческите изяви на сцената. И аз работя така, както работеше баща ми – при отворени врати, всеки може да влезне и да погледа репетициите, не рядко идват от други градове, специално за това и водят ученици с автобуси, за да наблюдават тренировъчния и творчески процес, разказва въодушевено професор Дженева.

Не мога да кажа, че животът ми се промени особено след като станах директор на ансамбъл “Тракия”, но вече съм отговорна за много хора. За мен няма разлика между лъжата и заобикаляне на истината. Разбрала съм, че животът е по – лесен, когато човек не лъже, особено когато работи с много хора. Мразя манипулирането, клюките, насилието. Моя метод на убеждение е работата. Всички изпълнители и ръководители при мен са млади и амбициозни, искат да се реализират и да бъдат “номер1” в нашата професия. Няма ансамбъл в България, в който хореограф, диригент или артисти да не са преминали през “Тракия”. Понякога много тежко преживявам разделите с колегите, но мисля, че това чувство е взаимно.При 30 години пътуване и турнета по всички континенти естествено е да имаме какви ли не куриозни истории, много от тях уникално комични като мисля, че са свързани най – вече с огромната разлика на живот през 70-те и 80-те години в България и стандарта на страни, като Франция, Германия, Япония и редица други. Имали сме и дълбоко драматични преживявания. През 1979година при вътрешен полет от град Оман до столицата на Алжир попаднахме в гръдоносен облак, последва някакъв ад, при който пропадахме в свредели и фигури от висшия пилотаж. Антената на Боинга се скъса и се блъскаше в корпуса, но пилотите овладяха самолета и успяхме да се приземим като на филм между пожарни и линейки. Как празнувахме след това не е за разказване. Имало е и случаи когато сме попадали в истинска война, военни действия и престрелки без никой да ни предупреди, но това е риска на професията, винаги остават само добрите спомени и истории за разказване.

В работата си от една година насам професор Даниела Дженева се ограничава само в ансамбъла и в АМТИИ. Спряла е да пътува до Варна, където е преподавала във Варненски Свободен Университет. Жената танц е член на Специализирания Научен Съвет по “Музика и Музикознание” към Висшата Атестационна Комисия, заместник-председател е на Съюза на Българските Музикални и Танцови дейци, но за съжаление поради липса на време контактува с колегите повече по телефона. Колкото до репетициите в ансанбъла, те са сведени до поредица от концерти, които са започнали на 1-ви декември и ще приключат на 25-ти декември – Коледа. Концертна дейност е свързана с всички големи празници през годината. Свикнали са заради традицията на нашия народ, когато хората празнуват те да работят.

След местните избори през 2007 година Даниела Дженева е общински съветник от партията на столичния кмет.не крие, че в политиката влезнала след много колебания, но  платформата и визията на ГЕРБ са я направили твърдо решена, че е дошло време да се ангажира политически и има какво още да даде на град Пловдив. Групата на ГЕРБ в Общинския съвет е съставена от експерти и специалисти в различни области. Работим в екип и синхрон като по всеки един въпрос се допълваме и си съдействаме. Моите приоритети са Изкуството, Културата, Туризма, разказва Даниела Дженева.

Въпреки многото си ангажименти Даниела намира време и за кухнята.Готвенето ми носи огромно удоволствие, въобще не го възприемам като задължение, но за жалост вече нямам време да приготвям супа, основно и десерт през седмицата. Любими са ми лозовите сърмички, това е първото нещо, което се научих да готвя и ги ям с голямо удоволствие.Като жена живея в хармония със себе си и моите близки. Доволна съм от това, което постигнах като кариера през годините и мисля, че се дължи в голяма степен и на любовта и опората в семейството ми. Колкото повече се натоварвам, толкова повече оценявам всеки ден и час прекаран заедно със семейството ми. Много разчитам на тях и се надявам да не ги огорчавам с безкрайните ми отсъствия, разказва с радост преподавателката в АМТИИ.

 






Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. anastasiia - :)
20.01.2009 18:51
Имам щастието лично да познавам Даниела Дженева...
Невероятен човек и професионалист!
А теб те поздравявам за материала!:)
Поздрави, Ванка!:)))
цитирай
2. анонимен - :-)
22.01.2009 16:31
прекрасен материал! Проф.Дженева е изключителен човек: търпелива, възпитана, мила и ерудирана, винаги в услуга на околните! Радвам се, че обръщате внимание на човек, който наистина е Личност, с която може да се гордее не само Ансамбъл"Тракия", Музикалната Академия, но и град Пловдив.
цитирай
3. анонимен - поздрав за Даниела Дженева
29.09.2010 21:09
Радвам се за постигнатите успехи на веселото момиче, което познавам от малка. инж. Георги Симеонов от Балчик
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 904433
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031