Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2008 15:27 - Млади евродепутати....
Автор: vanex Категория: Новини   
Прочетен: 1010 Коментари: 0 Гласове:
1



 10 години навъртя първият училищен евроклуб в България и Пловдив. Той е създаден към СОУ „Пейо Яворов“, а негови ръководители са Евелина Кочева и Татяна Ванчева. Многогодишните инициативи на клуба са причина 25 ученика да получат уникалната възможност да пътуват до Страсбург и да прекарат един ден в Европейския парламент, сядайки на местата на депутатите и дискутирайки с връстници от цяла Европа. Рожденият ден беше отбелязан литературно четене на есета, написани на англисйки и френски език, като темата бе „Бъдещето на Европа”. През тази година Европейският парламент отбелязва 50 годишен юбилей. По този случай се организира програмата “Euroscola day at the European parliament”, която дава възможност ученици от всички държави членки на Европейския съюз да застанат за един ден на местата на европейските депутати и да дискутират очакванията си за европейската интеграция. В България да участват в тази програма са поканени училищата, които имат дългогодишни евроклубове. Програмата поема разходите на учениците по тяхното пътуване и престой в Страсбург. На 21 ноември 25 възпитаници от гиманзия Яворов ще заемат местата си европарламента.

Евроклубът е основан през 1998 година. Целите, които си поставят тогава учители и ученици са Възпитаване в духа на европейските ценности и евроинтеграцията; Обогатяване знанията за европейските страни, тяхната култура и историята на Европеййския съюз;Осъществяване на контакти с училища в Европа и участие в съвместни инициативи и проекти;Сътрудничество с Националната Асоциация на българските европейски клубове (NABEC). Мотото на клуба е Любов без граници, в Европа без граници.
За съжаление няма как да стана евродепутат за един ден. Не знам дали да плача или не. На времето бях председател на този клуб- е участвах в предването Минута е много, на няколко семинара, и разбира се запознах се с Бойко( Не Борисов) Василев. Оказа, се, че той много добре знае сърбо-хърватски език, защото е отразявал на живо войната в бившите югорепублики. Когато моята учителка Ванчева ми каза за тази инициатива ми се прииска да отида и аз. Ама после се замислих-дали сега да отида за ден, или след време, ако е рекъл господ за цял мандат-хахах.ама със сигурност има какво да се види в Страсбург. А пък и не само това- щях да врътна някой друг репортаж от там.Ама като ми се затвори парашута за Страсбург,то ще се надявам за Сърбия или Хърватия, може и Черна гора. Много хора подценяват тези държавици, ама само тези, които не са ходили не знаят, че също е много хубаво.









Тагове:   млади,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vanex
Категория: Новини
Прочетен: 908558
Постинги: 134
Коментари: 472
Гласове: 6200
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930